За какво се използва горчивият портокал?

Горчивият портокал се използва в билколечението като стимулант и апетитоподтискащо средство, благодарение на активната си съставка синефрин. Горчивият портокал (Citrus aurantium) е Азиатски плод. Използван е векове в традиционната Китайска медицина.

В състава на горчивия портокал влизат октапамин и синефрин. Изолирани са ароматните съединения линалол и лимонен. Откриват се витамини А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С и Е. Част от съставките са минералите желязо, калций, магнезий, калий, цинк, мед, манган, селен и фосфор.

Горчивият портокал става популярен, след като се разбира ефектите, които има билката ефедра, която е употребявана за отслабване. От кората на плода се извлича екстракт, който се употребява в част от медикаментите за отслабване и в други лекарства. Съдържащите се в плода синефрин и октопамин имат потискащо действие върху апетита. Освен това плодът има термогенен ефект. Консумацията му ускорява метаболизма и по този начин повишава изгарянето на калории. Използва се за облекчаване на симптомите на гадене, запек и киселини. Има доказан притивогъбичен ефект. Екстрактът от плода действа върху кръвоносните съдове като ги кара да се свиват. По този начин се увеличава притокът на кръв в посока на сърцето и мозъка. Това кара човек да се чувства по-фокусиран и по-добре концентриран. Много често портокалът се употребява като средство за лечение на безсъние и депресия.